Nieuws

Wageningen, dinsdag 5 december 2023

Sinterklaas cadeautje: Foto’s Monumentenroute 2023Wageningen, woensdag 6 september 2023

!! Laatste aanpassing van het programma tijdens Open Monumentendag Wageningen op zondag 10 september !!

Door gebrek aan menskracht is het Bodemmuseum tijdens Open Monumentendag Wageningen uit het programma gehaald. Het is dus helaas niet mogelijk om het Bodemmuseum op zondag te bezoeken. Excuses voor mogelijk ongemak.


Stad Wageningen, woensdag 6 september 2023


Stad Wageningen, woensdag 30 augustus 2023


Wageningen maandag 28 augustus 2023

Persbericht Gemeente Wageningen

Levend erfgoed
Open Monumentendag Wageningen vertelt het verhaal achter de monumenten

Laat u meevoeren met de verhalen achter de voorgevels van huize Wolfswaard, villa Sunnyside of steenfabriek de Bovenste Polder. Ontdek de sporen van het Joods erfgoed in de binnenstad en net daarbuiten. Of neem eens een kijkje achter de schermen van Theater Junushoff en Hotel de Wereld. Op zondag 10 september van 11 tot 17 uur zijn deze en vele andere geselecteerde monumenten en markante plekken uitgebreid te bekijken. Er is tijdens Open Monumentendag Wageningen kortom weer volop erfgoed te beleven voor jong en oud.

Openingsavond zaterdag 9 september in Theater Junushoff
Het startschot wordt gegeven op zaterdagavond 9 september in het Theatercafé van Junushoff. Met het in ontvangst nemen van het programmaboekje door burgemeester Floor Vermeulen is de officiële opening dan een feit. Tijdens een avondvullend programma zullen onder meer auteur Leo Klep, beleidsmedewerker cultuurhistorie Maarten van den Wijngaart bijdragen leveren. De muzikale omlijsting van deze avond wordt verzorgd door het verhalen vertellende duo Sam en Lou.

Open Monumentenroute zondag 10 september
Aan de hand van het speciaal voor Open Monumentendag uitgegeven programmaboekje kunt u tal van markante gebouwen en locaties bezoeken. Naast de openstelling van monumenten zijn er ook diverse rondleidingen waaronder een wandeling over de Westberg. Het gratis programmaboekje is vooraf verkrijgbaar in onder meer de bblthk, het stadhuis en boekhandel Kniphorst. Op zondag 10 september is de brochure ook verkrijgbaar bij het centrale informatiepunt in Theater Junushoff en bij de deelnemende panden.

Fototentoonstelling bblthk
Voorafgaand aan Open Monumentendag is in de bblthk een tentoonstelling samengesteld door Elisabeth Zaayer en Mark Vogt betreffende alle panden en plekken van de Open Monumentenroute. Deze tentoonstelling is vanaf dinsdag 22 augustus tot woensdag 20 september te bezoeken.


Wageningen, woensdag 22 augustus 2023
Het programmaboekje is on-line

Voorproefje alhier:

De tentoonstelling in de BBLTHK is te bezichtigen.

Meer informatie volgt.


Wageningen, vrijdag 10 februari 2023
Thema 2023

Dit jaar vindt De Open Monumentendag in Wageningen plaats op zondag 10 september.
Zoals ieder jaar kunnen bezoekers genieten van de mooie en interessante monumenten en meer te weten komen over hun geschiedenis.

Het landelijke thema in 2023 is “Levend erfgoed“. We kunnen immaterieel oftewel levend erfgoed omschrijven als “Als monumenten konden praten“. Dit levend erfgoed is – anders dan de stenen van monumenten – constant in beweging. Dit levert mooi verhalen op.

Bent u nieuwsgierig geworden? Zet 10 september dan alvast in uw agenda.
Wij gaan de komende maanden ons best doen om een mooi programma te maken.

Comité Open Monumentendag Wageningen