Aflevering 4

Schip van Blaauw

In deze vierde aflevering van Monumenten in Wageningen, wordt ingegaan op één van de vier Wageningse laboratoria opgebouwd in de Amsterdamse School: Schip van Blaauw (voormalig Laboratorium voor Plantenfysiologie). Bijna een eeuw na de stichting van dit monument, bevat het nog prachtige authentieke details.

Openstelling monument

Schip van Blaauw (voormalig Laboratorium voor Plantenfysiologie) te WageningenDit voormalige laboratorium staat op de Wageningse Berg tussen Villa Hinkeloord en het voormalig laboratorium van Microbiologie. Het is in gebruik als kantoorruimte. U kunt het monument vanaf het bergpad op afstand bewonderen. Tijdens speciale openstellingen, zoals Open Monumentendag, is het mogelijk het gebouw van binnen te bewonderen.

Mocht het Schip van Blaauw u zodanig interesseren dan bestaat er de mogelijkheid de collegezaal en de foyer te huren voor feesten en evenementen.

Publicaties OMDW

Het Schip van Blaauw is in verschillende publicaties van ons comité besproken:

  • 1993 Monumenten in Wageningen, In Moderne(n) stijl opgetrokken. Een greep uit meer dan 100 jaar bouwen voor het rijkslandbouwonderwijs in Wageningen; C.D. Gast en M.E. de Ruiter.
  • 2007 Gids voor architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur van de Wageningse Berg; Maarten van den Wijngaart, Harry Harsema c.s. [Uitgeverij Blauwdruk i.s.m. Ahoi, ontmoetingsplaats voor landschap, kennis en debat en Comité Open Monumentendag Wageningen].
  • 2010 Gebonden verbeelding. Wageningse beelden bij hun gebouwen; Maarten van den Wijngaart (red.), Jean Gardeniers, Kees Gast, Petra Leenknegt, met fotografie van Carleen van den Anker.
  • 2011 Wageningse gebouwen herbestemd. Het bewaren van het verhaal; Maarten van den Wijngaart, Piet Aben, Jean Gardeniers, Kees Gast, Petra Leenknegt, Carleen van den Anker.
  • 2013 Gebouwen van gezag. 750 jaar monumenten van macht en pracht in Wageningen; Piet Aben, Carleen van den Anker, Jack Bogers, Jean Gardeniers, Kees Gast, Wim Heijman, Petra Leenknegt.
  • 2015 Kunst & ambacht. Open Monumentendag 2015 11-13 september.

Andere publicaties over het Schip van Blaauw

Botman, Wouter en Tijs Tummers. (1990). Het schip van Blaauw, bouwen voor de Landbouwuniversiteit Wageningen (1877 – 1990). Wageningen, Landbouwuniversiteit.

Grafisch Atelier Wageningen. (2005). Schip van Blaauw: Generaal Foulkesweg 72 Wageningen (laboratorium), Een virtuele rondleiding.

Kijk zeker ook even op de website: Amsterdamse School en zoek op Wageningen.