Aflevering 6

Oranje Nassau’s Oord

In de serie ‘Monumenten in Wageningen’ worden verschillende Wageningse monumenten belicht. Oranje Nassau’s Oord is één van de monumentale landgoederen die Wageningen rijk is. Het landgoed dankt haar naam aan Koning Willem III, die het in 1881 verwierf. Koningin-moeder Emma besloot in 1898 dat de residentie een sanatorium voor longlijders moest worden. Tegenwoordig is Oranje Nassau’s Oord in gebruik als verpleeghuis.

Openstelling monument

Oranje Nassau's OordOp de 168 hectare van landgoed ONO vindt u verschillende wandel- en fietsroutes. Ook kunt u er nog monumentale bomen uit het ontwerp van Zocher, grafheuvels, de ommuurde tuin en de fundamenten van kasteel Grunsfoort vinden.

Op de website van ONO vindt u meer informatie over een eventueel bezoek.

Publicaties OMDW

Het landgoed Oranje Nassau’s Oord wordt in onder ander in de volgende publicatie van ons comité besproken:

  • 2012 Groen van toen voor nu en later. Wageningse landschappen, tuinen en buitenplaatsen; Piet Aben, Carleen van den Anker, Jean Gardeniers, Kees Gast, Leo Goudzwaard, Hans Renes.

Andere publicaties over Oranje Nassau’s Oord

Heijers, K (1990). Oranje Nassau’s Oord als Koningklijke residentie, sanatorium voor longlijders, psychiatrisch ziekenhuis, verpleeghuis voor psycho-geriatische bewoners. Kesteren, Drukkerij en Uitgeverij Van Eck & Oosterink.

Mintjes-Beumer, Mieke en Jan Boelens. (2001). 100 jaar ONO. De historie van Oranje Nassau’s Oord. Oosterbeek, Uitgeverij Kontrast.