Aflevering 3

Het Kerkje op de Westberg

Centraal in deze aflevering staat het kerkje op de Westberg. Binnen de omheining van het familiegraf van de Constant de Rebecque liggen de restanten van dit kerkje, ooit het middelpunt van het Wageningen op de berg.

Openstelling monument

Het kerkje op de Westberg

De resten van het oude kerkje liggen binnen het hekwerk van het familiegraf van de Constant Rebecque. Het betreden van dit monument is enkel mogelijk onder leiding van een gids van Rondleidingen Wageningen.

Tijdens de Sint Janstocht, ieder jaar rond 24 juni, staat het kerkje centraal. Vanzelfsprekend is het monument tijdens deze processietocht geopend.

Publicaties OMDW

Het kerkje wordt in verschillende publicaties van ons comité besproken:

  • 1999 Groen, natuurlijk; Kien van Hövell, Anette van Dijk.
  • 2005 750 jaar kerkenbouw in Wageningen; Kees Gast, Maarten van den Wijngaart.
  • 2007 Gids voor architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur van de Wageningse Berg; Maarten van den Wijngaart, Harry Harsema c.s. [Uitgeverij Blauwdruk i.s.m. Ahoi, ontmoetingsplaats voor landschap, kennis en debat en Comité Open Monumentendag Wageningen].
  • 2012 Groen van toen voor nu en later. Wageningse landschappen, tuinen en buitenplaatsen; Piet Aben, Carleen van den Anker, Jean Gardeniers, Kees Gast, Leo Goudzwaard, Hans Renes.

Artikel over de Westberg

Schut, Peter. (2016). Het mysterie van de Westberg.