Nieuws 2019

Stad Wageningen voorpagina, woensdag 11 september 2019
Opening Open Monumententendag

Opening Open Monumentendag

De pdf van het artikel in de papieren versie van de Stad Wageningen staat hier.


Stad Wageningen, woensdag 4 september 2019
Wageningse Plekken van Plezier openen hun deuren

Plekken van Plezier

De pdf van het artikel in de papieren versie van de Stad Wageningen staat hier.


Woensdag 3 juli 2019
Bijzonder (beeld)materiaal van weleer gezocht

Rijnzwembad bij het Lexkesveer

Wie plonsde er nog in het fijne buitenbad van zwembad Rustenburg? Lekker met de wind in het haar van de hoge duikplank af. Of wie gooide er nog fanatiek de kegels om op de strakke kegelbaan in Junushoff? Dan is het Comité Open Monumentendag Wageningen op zoek naar u! Of beter gezegd: naar foto’s van u, die wellicht jammerlijk liggen te verstoffen op zolder. Leuk en bijzonder beeld- (en/of ander) materiaal van Wageningse dikke pret van weleer. Dat is wat het comité graag bijeenbrengt voor een tentoonstelling in de bblthk.

Tentoonstelling

Het tweede weekend in september is het namelijk weer zover: Open Monumentendag. Ook in Wageningen zullen weer tal van mooie monumenten opgesteld worden voor publiek. Dit jaar in combinatie met het thema ‘Plekken van Plezier’. Voor die gelegenheid wil het Wageningse comité aantrekkelijk materiaal verzamelen en selecteren voor een expositie in september. Een tentoonstelling die de speelse en sportieve kant van Wageningen graag wil onderstrepen aan de hand van vier hierna volgende thema’s.

Van kegelbaan tot wielerbaan

Zo kende Wageningen door de jaren heen verschillende zwembaden: een dobberend zwembad in de Rijn, het buiten- (en later ook binnen)bad Rustenburg en het huidige De Bongerd. Ook kegelbanen waren onverminderd populair. Bij voorkeur werden zij gekoppeld aan een horecagelegenheid. Zoals bij hotel Centraal aan de Nieuwstraat of achter het Oranjehotel aan de Hoogstraat. Maar ook naast de Junushoff stond een exemplaar in de vorm van een pijpenla. De enige nog bestaande kegelbaan is die van ‘De Omsmijters’ bij Ceres aan de Generaal Foulkesweg.

Foto’s en meer

Naast materiaal betreffende zwembaden en kegelbanen is het Wageningse comité op zoek naar afbeeldingen van de voormalige wielerbaan en speeltuin Tuindorp. Heeft u nog fraaie foto’s of ander leuk materiaal – bijvoorbeeld bekers, vaantjes, petten, albums etc. – betreffende deze vier genoemde thema’s, neemt u dan contact op met het comité via info@omdw.nl. U kunt daar alvast digitale foto’s heen sturen, inclusief gegevens als ‘wat, wanneer, waar en wie’ en uw naam. In augustus worden er dan nog twee data gepland voor het inzamelen en registreren van uw voorwerpen in de bblthk. Namens het comité Open Monumentendag Wageningen, alvast hartelijk dank.

Schouwburg te Wageningen
Schouwburg te Wageningen

De pdf van het artikel in de papieren versie van de Stad Wageningen staat hier, het persbericht in de Stad Wageningen staat hier.


Zaterdag 20 april 2019
Comité Open Monumentendag op de Wageningse boekenmarkt

Zaterdag 20 april was het Comité Open Monumentendag Wageningen samen met de Historische Vereniging Oud Wageningen aanwezig op de vijftiende editie van de Wageningse boekenmarkt.


Maandag 8 april 2019
Comité Open Monumentendag op de Wageningse boekenmarkt

Zaterdag 20 april is de vijftiende editie van de Wageningse boekenmarkt.

De boekenmarkt vindt plaats in het centrum van Wageningen van 10:00 tot 17:00 uur rondom Salverdaplein, Raadhuisplein en Vijzelstraat.

Comité Open Monumentendag Wageningen en Historische Vereniging Oud Wageningen delen kraam 29 op het Raadhuisplein.

Zie ook: wageningse-boekenmarkt.nl

Wageningse Boekenmarkt 2019

Locatie van OMDW op Wageningse Boekenmarkt 2019


Verrassende ‘Plekken van Plezier’ geopend tijdens jaarlijkse Open Monumentendag

Zet de datum alvast in uw agenda, want Open Monumentendag Wageningen staat dit jaar in het teken van het vrolijke thema ‘Plekken van Plezier’. Een aantrekkelijk thema voor jong en oud met voor elk wat wils. Op zondag 15 september is er weer een mooie selectie van monumentale en markante panden opengesteld voor publiek. Van bruine kroeg tot kegelbaan. Laat u die dag verrassen door een gezellig vol en gevarieerd programma.

Schouwburg te Wageningen
Schouwburg te Wageningen

Maar niet alleen zondag valt er wat te beleven. Al op vrijdagavond 13 september wordt het spits afgebeten met de inmiddels vertrouwde openingsbijeenkomst. Op zaterdag is er wederom een informatiekraam van het Wageningse comité aanwezig tijdens de altijd drukbezochte Molenmarkt. Daar zullen tevens publicaties van Open Monumentendag Wageningen te koop zijn en (gratis) programmabrochures worden uitgedeeld. Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.