Nieuws 2022

Wageningen, donderdag  8 september 2022
Puzzelspeurtocht op het Schip van Blaauw tijdens Monumentendag

Lotte, Anniek en Daniël met de kist waarin een schat verborgen zit

Lotte (12), Daniël (10) en Anniek (8) hebben een puzzelspeurtocht bedacht voor het Schip van Blaauw. Het is wellicht de eerste keer dat er tijdens de Wageningse Monumentendag ook een jeugdactiviteit is. Hoe zijn zij op het idee gekomen?

‘Vorig jaar hielpen we onze oom Hans Dijkstra, die een van de eigenaren van het Schip van Blauw is. Dat vonden we heel leuk’, vertellen de drie. ‘We hadden koekjes gebakken en deelden aan bezoekers rondleidingskaartjes uit. Dit jaar willen we weer meehelpen. Het leek ons heel leuk om ook iets voor kinderen te doen, want die waren er vorig jaar niet zo veel.’
Dat hebben ze goed gezien. Open Monumentendag lijkt vooral interesse te wekken bij volwassenen. Daar willen de twee zussen en broer verandering in brengen. Want ook voor kinderen kan het hartstikke leuk zijn om een monument te bezoeken.

Lotte, Daniël en Anniek kwamen op het idee van een speurtocht. Ze kennen zelf al veel bijzondere plekjes in het gebouw en de verhalen die erbij horen. Op grote vellen papier begonnen ze hun ideeën te schetsen, als echte ontwerpers. Het resultaat is een puzzelspeurtocht. ‘Eentje voor jongere en eentje voor grotere kinderen’, lichten ze toe.
‘Aan de hand van foto’s ga je op zoek naar bijzondere plekken, waar je een leuke opdracht krijgt. Ook krijg je een boekje mee, waar meer informatie in staat over waar je bent. Door alle opdrachten uit te voeren, verzamel je letter die samen twee woorden vormen. Daarmee kun je het slot van de kist open maken. Daar zit dan een schat in.’

‘Het wordt heel leuk’, zeggen ze in koor. Dus kom je ook de puzzelspeurtocht doen? Ga op 11 september (11:00-17:00 uur) tijdens Open Monumentendag naar het Schip van Blaauw aan de Generaal Foulkesweg 72.


Wageningen, maandag 29 augustus 2022
Duurzaam duurt het langst
Open Monumentendag Wageningen focust op duurzaamheid

Het gebouw met de vaas

Met het urgente thema ‘Duurzaam duurt het langst’ hoopt het comité Open Monumentendag Wageningen vele bezoekers te mogen begroeten. Op zondag 11 september van 11 tot 17 uur openen weer vele deuren die gewoonlijk gesloten blijven voor publiek. Zo krijgt u onder meer een impressie van diverse fraai gerestaureerde en herbestemde monumenten aan Duivendaal en Wilhelminaweg 5. Dit laatste monument – een voormalig schoolgebouw – is zelfs helemaal klimaatneutraal gemaakt. U kunt die dag verder genieten van de biodiversiteit in ons buitengebied tijdens een fietsexcursie in het Binnenveld. Laat u zich verrassen door duurzame oplossingen tijdens rondleidingen in Arboretum Belmonte, de Wageningse wijngaard en Ecodorp Ppauw. Er is kortom tijdens Open Monumentendag Wageningen (OMDW) veel duurzaams te beleven en bewonderen.

Schip van Blaauw
Schip van Blaauw

Openingsavond OMDW
De aftrap vindt al plaats op zaterdagavond 10 september in de fraaie collegezaal van het Schip van Blaauw. Met het in ontvangst nemen van het programmaboekje door burgemeester Floor Vermeulen en wethouder Maud Hulshof is de officiële opening dan een feit. Tijdens een avondvullend programma zullen Arno Boon, directeur van BOEi, Paddy Noë, eigenaar van Wilhelminaweg 5 en stadsdichter Ellen Van der Kolk bijdragen leveren. De muzikale omlijsting is in handen van Bob Koenders en Bart Schouten (B&B) met jazzy instrumentals. De ruimte is beperkt, dus graag vooraf reserveren via deze link.

Open Monumentenroute zondag 11 september
Aan de hand van het speciaal voor Open Monumentendag uitgegeven programmaboekje kunt u tal van markante gebouwen en locaties bezoeken. Naast de openstelling van monumenten zijn er ook tal van rondleidingen waaronder een stadsgrachtwandeling. Het gratis programmaboekje is verkrijgbaar in de bblthk, het stadhuis,  antiquariaat De Beschte, boekhandel Kniphorst en op de Molenmarkt. Op zondag 11 september is de brochure ook verkrijgbaar bij het centrale informatiepunt in Museum de Casteelse Poort en bij de deelnemende panden.

Fototentoonstelling bblthk
Voorafgaand aan Open Monumentendag is in de bblthk een expositie met mooie foto’s van Mark Vogt van alle panden en plekken van de Open Monumentenroute. Deze tentoonstelling is vanaf zaterdag 20 augustus tot zondag 11 september te bezoeken.


Wageningen, woensdag 15 juni 2022
Duurzaamheid en energieneutraliteit tijdens Open Monumentendag Wageningen

Duurzaamheid is momenteel een hot item. Een mooi en bovendien zeer urgent thema, zeker ook voor onze Wageningse monumenten. Cultureel erfgoed waar we trots op zijn en dat we graag voor toekomstige generaties willen behouden en bewaren. Op zondag 11 september laat het Wageningse comité Open Monumentendag u dan ook graag kennismaken met een keur van monumenten en markante panden en plekken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

Wilhelminaweg rondom 1925
Rijks HBS en de Gymnastiek- en Tekenschool

Wat te denken van het voormalige Teken- en Gymnastieklokaal van de Rijks HBS aan de Wilhelminaweg. Dit is tegenwoordig een prachtig gerestaureerd energieneutraal woonhuis. Allerlei duurzame oplossingen zijn hier bedacht en toegepast bij de vakkundige en liefdevolle restauratie. Maar ook vele andere duurzaam gerestaureerde en/of herbestemde panden en plaatsen kunt u uitgebreid bekijken tijdens de jaarlijkse Open Monumentenroute. Het lokale comité ziet uw komst, samen met andere enthousiaste vrijwilligers en monumenteneigenaren, heel graag tegemoet op zondag 11 september.
Neemt u eens een kijkje op onze website voor een impressie van voorgaande edities en volgt u ons op Facebook voor het laatste nieuws.