Programma 2016

30ste Open Monumentendag in teken van Iconen en Symbolen

Open Monumentendag 2016In dit jubileumjaar van de Open Monumentendag openen weer tal van monumenten hun deuren voor bezoek. Van wederopbouwpand tot Wolfswaard en van leerlooiershuisje tot Leeuwerenk. Stuk voor stuk ware iconen van ons Wageningse erfgoed. Op zondagmiddag 11 september kunt u worden rondgeleid bij deze en andere bijzondere panden en locaties. De aftrap van Open Monumentendag vindt plaats op vrijdagavond 20.00 uur in de bblthk met een boeiende openingsbijeenkomst.

Vrijdagavond 9 september
In de bblthk wordt vrijdagavond 9 september het spits afgebeten. Daar vindt om 20.00 uur de openingsbijeenkomst plaats met een lezing door de Rhenense schrijver en landschapsarchitect Han Lörzing. Verder neemt burgemeester Geert van Rumund de feestelijke jubileumbrochure in ontvangst en verzorgt de Wageningse schrijver Leo Klep een column. Het avondvullende programma wordt vrolijk muzikaal afgesloten door de alom bekende Waogeningse Blaoge. De toegang is, zoals bij alle andere activiteiten, gratis.

Programma
— 19:45 inloop
— 20:00 uur: opening door voorzitter Wim Heijman
— 20:05 uur: overhandiging van de brochure aan burgemeester Geert Van Rumund
— 20:10 uur: gesproken column door schrijver Leo Klep
— 20:25 uur: hoofdspreker Han Lörzing
— 21:15 uur: pauze
— 21:30 uur: Wageningse Iconen en Symbolen door Eric Wijnacker met muziek van de Waogeningse Blaoge

Zaterdag 10 september
Op zaterdag 10 september staat een informatiekraam van het Comité Open Monumentendag Wageningen op de Molenmarkt. Daar is de brochure met uitgebreide panden- en programmabeschrijving gratis verkrijgbaar. Verder zijn in de kraam eerdere uitgaven van het comité te koop.

Zondag 11 september
De Open Monumentenroute is er van 12:00 tot 17:00 en start bij museum de Casteelse Poort, Bowlespark 1A.

Brochure 2016Aan de hand van een speciale brochure kunt u tal van markante gebouwen en locaties bezoeken. Naast de openstelling van monumenten zijn er ook rondleidingen door onder meer Margreet van Spronsen in het Bowlespark (14 en 15 uur), Petra Sips en Leo Eppink op Begraafplaats De Leeuwerenk (15 uur) en Kees Gast in Oranje Nassau’s Oord (12 en 14 uur). Ook de Vrijmetselaarsloge aan de Niemeijerstraat 4 houdt zoals ieder jaar open huis voor geïnteresseerden. Er vinden twee rondleidingen plaats op Steenfabriek de Plasserwaard. Hiervoor dient u zich hier aan te melden (toegang tot dit monument is alleen mogelijk via vooraanmelding).

Voor een overzicht van het complete programma is de gratis brochure verkrijgbaar in ondermeer de bblthk, ’t stadskantoor en bij boekhandel Kniphorst. Op zondagmiddag 11 september is de brochure ook verkrijgbaar bij het centrale informatiepunt in Museum de Casteelse Poort, Bowlespark 1a en bij de deelnemende panden.

De monumentenroute kunt u hier bekijken met foto’s van de monumenten en de publicaties waarin deze monumenten werden beschreven.

2016_poster_tentoonstelling_omdw_web_smallTentoonstelling en filmreeks in Museum
Speciaal voor dit jubileumjaar is er een tentoonstelling ingericht gebaseerd op 25 jaar publicaties Open Monumentendag Wageningen. Een unicum in Nederland en daarom reden voor een bescheiden tentoonstelling. In de opkamer van Museum de Casteelse Poort is een fotoselectie uit de nieuwste publicatie van het Wageningse Comité Open Monumentendag te zien. De fraaie foto’s zijn van de Wageningse fotografe en comitélid Carleen van den Anker. Ook wordt daar de documentairereeks getoond die naar aanleiding van 25 jaar publicaties Open Monumentendag Wageningen (OMDW) is geproduceerd door Christiaan Begemann en Hans Holleman.

Foto’s van de tentoonstelling