Programma 2022

‘Duurzaam duurt het langst’
Open Monumentendag Wageningen focust op duurzaamheid

Wilhelminaweg 5
Wilhelminaweg 5

Met het urgente thema ‘Duurzaam duurt het langst’ hoopt het comité Open Monumentendag Wageningen vele bezoekers te mogen begroeten. Op zondag 11 september van 11 tot 17 uur openen weer vele deuren die gewoonlijk gesloten blijven voor publiek. Zo krijgt u onder meer een impressie van diverse fraai gerestaureerde en herbestemde monumenten aan Duivendaal en Wilhelminaweg 5. Dit laatste monument – een voormalig schoolgebouw – is zelfs helemaal klimaatneutraal gemaakt. U kunt die dag verder genieten van de biodiversiteit in ons buitengebied tijdens een fietsexcursie in het Binnenveld. Laat u zich verrassen door duurzame oplossingen tijdens rondleidingen in Arboretum Belmonte, de Wageningse wijngaard en Ecodorp Ppauw. Er is kortom tijdens Open Monumentendag Wageningen (OMDW) veel duurzaams te beleven en bewonderen.

Schip van Blaauw
Schip van Blaauw

Openingsavond OMDW
De aftrap vindt al plaats op zaterdagavond 10 september in de fraaie collegezaal van het Schip van Blaauw. Met het in ontvangst nemen van het programmaboekje door burgemeester Floor Vermeulen en wethouder Maud Hulshof is de officiële opening dan een feit. Tijdens een avondvullend programma zullen Arno Boon, directeur van BOEi, Paddy Noë, eigenaar van Wilhelminaweg 5 en stadsdichter Ellen van der Kolk bijdragen leveren. De muzikale omlijsting is in handen van Bob Koenders en Bart Schouten (B&B) met jazzy instrumentals. De ruimte is beperkt, dus graag vooraf reserveren via deze link.

Open Monumentenroute zondag 11 september
Aan de hand van het speciaal voor Open Monumentendag uitgegeven programmaboekje kunt u tal van markante gebouwen en locaties bezoeken. Naast de openstelling van monumenten zijn er ook tal van rondleidingen waaronder een stadsgrachtwandeling. Het gratis programmaboekje is verkrijgbaar in de bblthk, het stadhuis,  antiquariaat De Beschte, boekhandel Kniphorst en op de Molenmarkt. Op zondag 11 september is de brochure ook verkrijgbaar bij het centrale informatiepunt in Museum de Casteelse Poort en bij de deelnemende panden.

De monumentenroute op zondag 11 september kunt u hier bekijken.


De jaarlijkse fototentoonstelling van alle panden en plekken van de Open Monumentenroute, door de vriendelijke samenwerking met de bblthk en gerealiseerd door Elisabeth Zaayer en Mark Vogt, is vanaf heden te bezoeken, in de bblthk natuurlijk. Hieronder een impressie.Antiquariaat De BeschteBoekhandel KniphorstMolenmarkt