Nieuws 2018

Stad Wageningen, woensdag 12 september 2018
Universiteitsmonumenten druk bezocht

Persbericht Stad Wageningen 12-09-2018
De PDF versie van dit krantenartikel staat hier.


Resource, 6 september 2018
WUR-panden in het zonnetje
tekst: Roelof Kleis

Honderd jaar WUR in Wageningen heeft een hoop monumentale gebouwen opgeleverd. In het boek Van clusters tot campus zijn de fraaiste ervan in het zonnetje gezet.

Het boek, dat vrijdagavond wordt gepresenteerd in de Aula, is een initiatief van het comité Open Monumentendag Wageningen (OMDW). Daarmee wordt ingehaakt op het eeuwfeest van WUR. Overigens gaat de geschiedenis van het landbouwonderwijs in Wageningen verder terug. De ondertitel van het boek luidt daarom ook: Ruim een eeuw bouwen voor de Wageningse universiteit.

Sloophamer
In het rijk geïllustreerde boek komen uiteraard de toppers aan bod. Monumenten als Villa Hinkeloord, het Gebouw met de Klok, het Schip van Blaauw, Lawet of Villa Arion. Gebouwen die na het academisch gebruik een andere functie kregen. Daarnaast laat het boek ook panden zien die ten prooi vielen aan de sloophamer. Gebouwen als de Dreijenborch (Huishoudkunde, de vleugels van het Bassecour (oude hoofdgebouw) en de gebouwen aan de Binnenhaven en Kortenoord.


Gemeente Wageningen, vrijdag 31 augustus 2018
Open Monumentendag Wageningen geheel in teken van ‘100 jaar WUR’ 

Centraal in dit feestjaar staan de Wageningse universiteitsgebouwen van weleer tot anno nu. Op zondag 9 september is tijdens de Open Monumentenroute een selectie van deze vaak markante panden gratis geopend voor publiek. Zo is het mogelijk om het bijna 100-jarige Bodemkunde op Duivendaal te bezoeken, maar ook het nog zeer jonge Forumgebouw op Campus de Born. En kunt u onder meer een kijkje nemen op de Wageningse Berg in parels als Microbiologie, Schip van Blaauw en Gebouw met de Klok. Onder begeleiding van gedreven gidsen loopt u verder over (voormalige) universiteitsterreinen om een beeld te krijgen van haar rijke geschiedenis en gevarieerde architectuur. 

Openingsavond op vrijdag 7 september

Op vrijdagavond 7 september is de Aula aan Generaal Foulkesweg 1 het decor voor een veelzijdige openingsavond. Stedenbouwkundige Paul Kurstjens verzorgt dan een lezing onder de titel ‘Van universiteitskwartier naar campus in Wageningen, Utrecht en Nijmegen’. Verder krijgen burgemeester Geert van Rumund en Rens Buchwaldt, Raad van Bestuurslid van de WUR, het eerste exemplaar van de publicatie ‘Van clusters tot campus’; ruim een eeuw bouwen voor de Wageningse universiteit’ uitgereikt. Deze nieuwste uitgave van het comité Open Monumentendag Wageningen (OMDW) is aan het eind van de avond ook te koop. Boeiende bijdragen zijn te verwachten van stadsdichter Ivanka de Ruijter en columnist Klaas de Vries. De muzikale omlijsting van de avond wordt verzorgd door organist Gonny van der Maten. En als klap op de vuurpijl geeft de Ceresband tijdens de eindborrel nog een spetterend optreden. Het programma, voor iedereen gratis toegankelijk, start om 20:15 uur en de inloop is vanaf 19:45.

Van clusters tot CampusPublicatie en tentoonstelling in bblthk

De rijk geïllustreerde uitgave ‘Van clusters tot campus; ruim een eeuw bouwen voor de Wageningse universiteit’ telt 128 pagina’s en is voor 14,90 euro onder meer te koop bij boekhandel Kniphorst, museum de Casteelse Poort en tijdens de Molenmarkt (zaterdag 8 september). Aan de hand van zeven clusters en 1 campus, gelardeerd met even zoveel interviews of oral history, krijgt u een goed beeld van de rijke geschiedenis van de WUR (en voorgangers) en haar gevarieerde architectuur.

In de bblthk is tot aan Open Monumentendag een tentoonstelling ingericht met bewerkte foto’s van Mark Vogt en etsen van Hanke Cannegieter, geïnspireerd op universiteitsgebouwen. Op 8 en 9 september is deze tentoonstelling in het Forumgebouw op de Campus te bewonderen.

Open Monumentenroute zondag 9 september

De Open Monumentenroute vindt op zondag 9 september plaats. De meeste gebouwen zijn geopend van 12 tot 17 uur. Aan de hand van een speciaal hiertoe uitgegeven brochure kunt u tal van markante gebouwen en locaties bezoeken. Vele gidsen (van onder meer ’t Gilde) staan die dag voor u klaar. Voor een overzicht van het complete programma is de gratis brochure vooraf verkrijgbaar in de bblthk, het stadhuis en boekhandel Kniphorst. Op 9 september is de brochure ook verkrijgbaar bij het centrale informatiepunt Duivendaal 10 en bij de deelnemende panden.

Nieuw: Klassendag!

Dit jaar wordt voor het eerst ook een Klassendag voor Wageningse basisscholieren georganiseerd. In de fraaie collegezaal van het Schip van Blaauw kunnen leerlingen van groepen 7 en 8 op donderdag 6 september een verrassend college volgen, gegeven door beeldend kunstenaar Robbert Kamphuis en dichter Martijn Adelmund. Daarnaast krijgen de scholieren onder leiding van Jelle de Gruyter en Hans Dijkstra een rondleiding door dit prachtige voormalige laboratorium.


Stad Wageningen, woensdag 29 augustus 2018
Expo ‘Etsen en foto’s 100 jaar WUR’

Expo 'Etsen en foto's 100 jaar WUR'
Expo ‘Etsen en foto’s 100 jaar WUR’

Stad Wageningen, Woensdag 29 augustus 2018
Open monumentendag in het teken van 100 jaar WUR

100 jaar WUR
100 jaar WUR

Woensdag 22 augustus 2018
100 jaar universiteitsgebouwen

De 32ste editie van de Open Monumentendag in Wageningen staat in het teken van 100 jaar WUR.

Op zondag 9 september is een keur van monumentale panden van de WUR opengesteld voor publiek. Laat u verrassen door de bijzondere architectuur van de Wageningen Campus en voormalige universiteitsgebouwen op de Berg, de Dreijen en Duivendaal. Onder begeleiding van ervaren gidsen krijgt u een verfrissende blik op ruim een eeuw bouwen ten behoeve van Wageningen University & Research.

Voorafgaand aan de Open Monumentendag bent u op vrijdagavond 7 september welkom in de Aula van de universiteit. Een boeiende avond met sprekers en muziek. Op deze avond zal tevens de 27ste publicatie van het Comité Open Monumentendag Wageningen worden gepresenteerd. Een prachtige publicatie onder de noemer ‘Van clusters tot Campus’ over de geschiedenis van de universiteit en haar gebouwen, vanaf het prille begin tot anno nu.

Het Programmaboekje kunt u hier bekijken.
Graag tot ziens op Open Monumentendag 2018.
Comité Open Monumentendag Wageningen


Dinsdag 1 mei 2018
Wageningen in wandelgids van universiteitsterreinen

Wandelgids Kurstjens
Wandelgids van Universiteitsterreinen

Stedenbouwkundige Paul Kurstjens heeft een wandelgids uitgebracht die over dertien universiteitsterreinen in Nederland leidt. En Wageningen is er één van! Dit is alvast een mooi voorproefje voor het Open Monumentenweekend van 7 – 9 september.
De wandelgids wordt op 24 mei ten doop gehouden tijdens het VSNU Onderwijsfestival in Orion.


Zaterdag 21 april 2018
Foto’s OMDW op Wageningse Boekenmarkt


Dinsdag 10 april 2018
Comité Open Monumentendag op de Wageningse boekenmarkt

Zaterdag 21 april is de veertiende editie van de Wageningse boekenmarkt.

De boekenmarkt vindt plaats in het centrum van Wageningen van 10:00 tot 17:00 uur rondom Salverdaplein, Raadhuisplein en Vijzelstraat.

Comité Open Monumentendag Wageningen en Historische Vereniging Oud Wageningen delen kraam 42 op het Raadhuisplein.

Zie ook: wageningse-boekenmarkt.nl

Wageningse Boekenmarkt 2018
Wageningse Boekenmarkt 2018
Plattegrond Wageningse boekenmarkt
Plattegrond Wageningse Boekenmarkt

Vrijdag 30 maart 2018
Markante universiteitsgebouwen in het zonnetje tijdens Open Monumentendag

Luchtopname Wageningse Berg 1926
Luchtopname uit 1926 van de Wageningse Berg met het Schip van Blaauw. Rechtsonder zijn de proefvakken van het Laboratorium voor Microbiologie goed zichtbaar. Geheel links ligt de Veerweg.

Open Monumentendag Wageningen haakt enthousiast aan bij de feestelijkheden rondom ‘100 jaar WUR’, het eeuwfeest van de universiteit van Wageningen. Op zondag 9 september is een keur van monumentale panden van de Wageningen Universiteit opengesteld voor publiek. Laat u verrassen door de bijzondere architectuur van onder meer campus de Born en voormalige universiteitsgebouwen op de Berg, de Dreijen en Duivendaal. Onder begeleiding van ervaren gidsen krijgt u een verfrissende blik op ruim een eeuw landbouwonderwijs in Wageningen.

Daarnaast verschijnt er een boeiende publicatie onder de noemer ‘Van cluster naar campus’ over de geschiedenis van de universiteit en haar gebouwen, vanaf het prille begin tot anno nu. Ook Klassendag staat dit jaar voor het eerst op de kaart. Wageningse scholieren van groepen 7 en 8 maken dan op een speelse manier kennis met fraaie (voormalige) universiteitsgebouwen. Dit gevarieerde educatieve programma vindt plaats in de week voorafgaand aan Open Monumentendag.