Programma 2015

Open Monumentendag Wageningen 2015

Open Monumentendag ‘Kunst en Ambacht’
11 t/m 13 september 2015

poster open monumentendag 2015Het thema voor Monumentendag 2015 is Kunst en Ambacht. Dit thema genereert enerzijds aandacht voor architectuur – de moeder aller kunsten – , anderzijds wordt de ambachtelijke kant belicht van ornamenten als stucwerk, wandschilderingen, tegeltableaus, metselwerk, betimmering of beglazing.
Een uitgebreide toelichting vindt u in het OMD Inspiratiedocument Kunst & Ambacht van de landelijke stichting.
Behalve op het thema is het Comité dit jaar extra gericht op het openstellen van monumenten. We hebben een ruim en gevarieerd aanbod aan openstellingen voor elkaar gekregen, waaronder de voormalige proefboerderij en de watertoren. Ook een aantal particulieren stellen hun monumentale woonhuis open.
Openingsavond 11 september
OMD 2015 wordt afgetrapt met een interessante en gevarieerde openingsavond in de Bblthk. Het programma vindt u hier. De toegang is gratis.
Molenmarkt 12 september
In onze kraam op de Molenmarkt zijn onze voorgaande publicaties (voorzover niet uitverkocht) te koop. De brochure 2015 is gratis te verkrijgen.
Monumentenroute Kunst en Ambacht 13 september
In de gratis brochure wordt verteld over 25 Wageningse monumentale gebouwen die iets met ambacht te maken hebben. Op zondag 13 september van 1 tot 5 kunt u deze panden bezoeken. De meeste zijn rijks/ of gemeentelijk monument. Een groot deel is opengesteld. In veel panden is een extra activiteit georganiseerd, bijvoorbeeld muziek, een rondleiding of een expositie. Hier is een overzicht te vinden.
2015De brochure is vanaf 3 september verkrijgbaar bij Boekhandel Kniphorst, de Bblthk, boekhandel De Beschte, het Stadskantoor en museum De Casteelse Poort. Ook op de openingsavond (11 september) en bij onze kraam op de Molenmarkt (12 september) kunt u hem afhalen. Leden van de Historische Vereniging Oud Wageningen vinden de brochure als bijlage bij het septembernummer van het contactblad.