Nieuws 2016

Dinsdag 13 september 2016

Ruim vierhonderd bezoekers voor jubileumjaar Open Monumentendag

De dertigste editie van Open Monumentendag is zeer geslaagd. Meer dan 400 bezoekers uit Wageningen, maar zeker ook omstreken, wisten weer hun weg naar Wageningse monumenten te vinden. Grote publiekstrekkers bleken wandelingen op de algemene begraafplaats, in het Bowlespark en in en om Oranje Nassau’s Oord. Maar ook alle geopende panden trokken op deze fraaie zondagmiddag veel bekijks.

Kees Gast geeft een rondleiding in Oranje Nassau's Oord
Kees Gast geeft een rondleiding in Oranje Nassau’s Oord

Publiekslieveling sinds jaar en dag, het Schip van Blaauw, kreeg weer veel publiek op de been. Het is dan ook een prachtig gebouw in de expressieve Amsterdamse Schoolstijl. Voor de tweede keer op rij opende ook de professorenwoning – een onderdeel van dit complex – haar deuren. Net als ‘Het Schip’ is deze voormalige ambtswoning door de huidige bewoners zo veel mogelijk in originele staat terug gebracht.

Enthousiaste bewoners van bijzondere huizen aan ’t Spijk, Lawickse Allee en Bennekomseweg (Villa Margaretha) stelden deze middag hun woning belangeloos open. Zo ook bewoners van De Wolfswaard en de voormalige steenfabriek De Plasserwaard. Met interessante weetjes, oog voor detail en verhalen uit eerste hand maakten zij deze middag tot een groot succes.

Onder begeleiding van gidsen konden bezoekers verder kennis maken met het voormalige kasteelterrein, landgoed Oranje Nassau’s Oord en begraafplaats de Leeuwerenk. Zij maakten dit jubileumjaar van Open Monumentendag Wageningen gedenkwaardig. In Museum de Casteelse Poort is nog tot en met 2 oktober een tentoonstelling te bezoeken van het jubilerende comité Open Monumentendag Wageningen.

De PDF versie van dit artikel in de krant Stad Wageningen van woensdag 14 september staat hier.


Zaterdag 10 september 2016

TV Reeks – Monumenten in Wageningen Aflevering 6

Oranje Nassau's OordIn de serie ‘Monumenten in Wageningen’ worden verschillende Wageningse monumenten belicht. Oranje Nassau’s Oord is één van de monumentale landgoederen die Wageningen rijk is. Het landgoed dankt haar naam aan Koning Willem III, die het in 1881 verwierf. Koningin-moeder Emma besloot in 1898 dat de residentie een sanatorium voor longlijders moest worden. Tegenwoordig is Oranje Nassau’s Oord in gebruik als verpleeghuis.
Aflevering 6 – Oranje Nassau’s Oord


Hoog en Laag, woensdag 7 september 2016

Monumentendag: ‘Iconen en Symbolen’https://www.omdw.nl/tv-reeks/aflevering-6/

07-09-2016_3De PDF versie van dit krantenartikel staat hier.


De Stad Wageningen, woensdag 7 september 2016

Bijzondere woonvorm in een oude hofstede

WolfswaardDe PDF versie van dit krantenartikel staat hier.


De Stad Wageningen, woensdag 7 september 2016

Vraag van de maand

Vraag van de maandDe PDF versie van dit krantenartikel staat hier.


Maandag 5 september 2016

TV Reeks – Monumenten in Wageningen Aflevering 5

Voormalige Rijks HBSIn deze aflevering van Monumenten in Wageningen staat een gebouw centraal wat veel oudere Wageningers kennen als de oude HBS. Al is het gebouw sinds jaar en dag in gebruik als centrum voor muziek, dans, theater en beeldende kunst. Binnen in het monument is nog veel van de ideeën van architect Van Lokhorst terug te vinden.
Aflevering 5 – Voormalige Rijks HBS


De Stad Wageningen, woensdag 31 augustus 2016

Bowlespark, van Kasteel tot villawijk

De Stad Wageningen 31-08-2016

De PDF versie van dit krantenartikel staat hier.


Gemeente Wageningen, dinsdag 30 augustus 2016

30ste Open Monumentendag in teken van Iconen en Symbolen

In dit jubileumjaar van de Open Monumentendag openen weer tal van monumenten hun deuren voor bezoek. Van wederopbouwpand tot Wolfswaard en van leerlooiershuisje tot Leeuwerenk. Stuk voor stuk ware iconen van ons Wageningse erfgoed. Op zondagmiddag 11 september kunt u worden rondgeleid bij deze en andere bijzondere panden en locaties. De aftrap van Open Monumentendag vindt plaats op vrijdagavond 20.00 uur in de bblthk met een boeiende openingsbijeenkomst.

Schrijver Han Lörzing en Waogeningse Blaoge in bblthk
In de bblthk wordt vrijdagavond 9 september het spits afgebeten. Daar vindt om 20.00 uur de openingsbijeenkomst plaats met een lezing door de Rhenense schrijver en landschapsarchitect Han Lörzing. Verder neemt burgemeester Geert van Rumund de feestelijke jubileumbrochure in ontvangst en verzorgt de Wageningse schrijver Leo Klep een column. Het avondvullende programma wordt vrolijk muzikaal afgesloten door de alom bekende Waogeningse Blaoge. De toegang is, zoals bij alle andere activiteiten, gratis.

Open Monumentenroute op zondagmiddag 11 september
Zondag 11 september is er van 12:00 tot 17:00 opnieuw een gevarieerde Open Monumentenroute. Deze start bij museum de Casteelse Poort, Bowlespark 1A.

Aan de hand van een speciale brochure kunt u tal van markante gebouwen en locaties bezoeken. Naast de openstelling van monumenten zijn er ook rondleidingen door onder meer Margreet van Spronsen in het Bowlespark en Petra Sips en Leo Eppink op Begraafplaats De Leeuwerenk. Ook de Vrijmetselaarsloge aan de Niemeijerstraat 4 houdt zoals ieder jaar open huis voor geïnteresseerden. Voor een overzicht van het complete programma is de gratis brochure verkrijgbaar in ondermeer de bblthk, ’t stadskantoor en bij boekhandel Kniphorst. Op zondagmiddag 11 september is de brochure ook verkrijgbaar bij het centrale informatiepunt in Museum de Casteelse Poort, Bowlespark 1a en bij de deelnemende panden.

Tentoonstelling en filmreeks in Museum
Speciaal voor dit jubileumjaar is er een tentoonstelling ingericht gebaseerd op 25 jaar publicaties Open Monumentendag Wageningen. Een unicum in Nederland en daarom reden voor een bescheiden tentoonstelling. In de opkamer van Museum de Casteelse Poort is een fotoselectie uit de nieuwste publicatie van het Wageningse Comité Open Monumentendag te zien. De fraaie foto’s zijn van de Wageningse fotografe en comitélid Carleen van den Anker. Ook wordt daar de documentairereeks getoond die naar aanleiding van 25 jaar publicaties Open Monumentendag Wageningen (OMDW) is geproduceerd door Christiaan Begemann en Hans Holleman.

Verkoop boeken tijdens Molenmarkt
Op zaterdag 10 september staat een informatiekraam van het Comité Open Monumentendag Wageningen op de Molenmarkt. Daar is de brochure met uitgebreide panden- en programmabeschrijving gratis verkrijgbaar. Verder zijn in de kraam eerdere uitgaven van het comité te koop. Meer informatie over de activiteiten vind u op deze site: te vinden via www.omdw.nl en www.openmonumentendagwageningen.nl en op de landelijke site: www.openmonumentendag.nl.


Maandag 29 augustus 2016

TV Reeks – Monumenten in Wageningen Aflevering 4

Schip van BlaauwIn deze vierde aflevering van Monumenten in Wageningen, wordt ingegaan op één van de vier Wageningse laboratoria opgebouwd in de Amsterdamse School: Schip van Blaauw (voormalig Laboratorium voor Plantenfysiologie). Bijna een eeuw na de stichting van dit monument, bevat het nog prachtige authentieke details.
Aflevering 4 – Schip van Blaauw


Donderdag 25 augustus 2016

Voorproefje Open Monumentendag Wageningen

Brochuere foto's


De Stad Wageningen, woensdag 24 augustus 2016

Het is weldadig toeven op de Leeuwerenk

De Stad Wageningen 24-08-2016

De PDF versie van dit krantenartikel staat hier.


Woensdag 24 augustus 2016

29 augustus – 2 oktober 2016
25 jaar publicaties Open Monumentendag Wageningen

25 jaar publicaties Open Monumentendag Wageningen

Lees meer


Dinsdag 23 augustus 2016

Het kerkje op de WestbergTV Reeks – Monumenten in Wageningen Aflevering 3

Centraal in deze aflevering staat het kerkje op de Westberg. Binnen de omheining van het familiegraf van de Constant de Rebecque liggen de restanten van dit kerkje, ooit het middelpunt van het Wageningen op de berg.
Aflevering 3 – Het Kerkje op de Westberg


De Stad Wageningen, woensdag 17 augustus 2016

Een unicum aan de Rijn

De Stad Wageningen 17-08-2016

De PDF versie van dit krantenartikel staat hier.


Toren van de Grote Kerk op de Markt in WageningenTV Reeks – Monumenten in Wageningen Aflevering 2

De Grote Kerk op de Markt staat in deze aflevering centraal. Bijzonder is ook de na de tweede wereldoorlog geplaatste klok Sinte Michiel in de toren van de kerk.
Aflevering 2 – Grote Kerk


TV Reeks – Monumenten in Wageningen

TV Reeks Monumenten in WageningenTer gelegenheid van de 25e publicatie heeft het comité Open Monumentendag Wageningen in samenwerking met de lokale omroep RTV Rijnstreek een televisiereeks gemaakt. In deze reeks, met de titel Monumenten in Wageningen, wordt iedere aflevering een Wagenings monument belicht. Getracht is om korte bondige afleveringen te maken, waarin de kijker meer inzicht krijgt in de vele monumentale panden die Wageningen rijk is.

De afleveringen worden vanaf Augustus iedere dag uitgezonden op RTV Rijnstreek om 07u, 12u, 16u, 21u en 02u.

Aflevering 1 – Gewelfkelder


Radio interview – Wageningen Actueel

In mei 2016 was het comité Open Monumentendag Wageningen te gast bij het radioprogramma ‘Wageningen Actueel’. In dit gesprek wordt ingegaan op de doelstellingen en werkzaamheden van ons comité in de afgelopen 25 jaar.

De volgende links zijn de delen van het interview.

OMDW op Rijnstreek FM
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5


Open Monumentendag 2016: jubileumjaar in het teken van Iconen

Open Monumentendag 2016, in het weekend van 9, 10 en 11 september, staat in het teken van Iconen en Symbolen. Het jaar krijgt een extra feestelijk tintje. Landelijk wordt namelijk de 30e editie van dit jaarlijkse evenement gevierd. Voor Wageningen is het voor de 25e keer dat allerhande monumenten de deuren openen voor bezoekers. Maar bovenal ziet voor het 25e jaar op rij een Wageningse publicatie het levenslicht. Al decennialang de schijnwerpers op een keur aan monumenten die Wageningen rijk is. De jubileumuitgave zal dan ook 25 parels of iconen bevatten – pandTheekoepeltje langs de stadsgrachten die tot nu toe wat onderbelicht zijn gebleven – uit evenzoveel jaren schrijven over de geschiedenis van Wageningse monumenten. Een unicum binnen Nederland. Daar is het Wageningse comité met recht trots op.

Uitgebreid programma

Naast deze publicatie, die een week voorafgaand aan Open Monumentendag gratis verkrijgbaar zal zijn bij onder meer bblthk en boekhandels, trapt de organisatie op vrijdagavond weer af met een verrassende openingsbijeenkomst in de bblthk.

Op zaterdag 10 september zal het Wageningse comité traditiegetrouw tijdens de Molenmarkt een kraam bemensen. Hier is informatie over het programma te krijgen en zijn de publicaties door de jaren heen – de uitgaven die nog niet zijn uitverkocht – verkrijgbaar. Op zondag 11 september is er een open monumentenroute. De deelnemende monumenten aan deze route zijn dan van 12:00 tot 17:00 te bezoeken. Een uitgebreider programma wordt in de maand voorafgaand aan Open Monumentendag bekend gemaakt.


Open Monumentendag ontvangt 1,7 miljoen euro van BankGiro Loterij

Open Monumentendag ontvangt 1,7 miljoen euro van BankGiro Loterij

Stichting Open Monumentendag ontvangt 1,7 miljoen euro van de BankGiro Loterij, verspreid over een periode van vijf jaar. Dit werd bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala dat plaatsvond op 3 februari in het Tropenmuseum in Amsterdam. Het evenement krijgt vanwege deze steun voortaan de naam BankGiro Loterij Open Monumentendag. De toekomst van het grootste erfgoed evenement is nu voor jaren verzekerd. Lees meer

Het bericht op www.openmonumentendag.nl